Νέα εποχή για τον ναυτικό τουρισμό με την ίδρυση Δικτύου Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου

Στην ίδρυση του Δικτύου Μαρίνων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΜΑΜ) προχώρησαν από κοινού οι εταιρείες που διαχειρίζονται τις μαρίνες Αγίας Νάπας, Ρόδου, Σύμης και Κω με βασικό στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους κατόχους σκαφών αναψυχής και την περαιτέρω ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Το μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη την 4 Δεκεμβρίου 2023 στο Event Center της Μαρίνας Αγίας Νάπας από εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης των συνεργαζόμενων μαρίνων υπό την παρουσία εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων και υπουργείων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι τέσσερις Μαρίνες μέλη του Δικτύου θα συμπράξουν για την προώθηση της ανάπτυξης του ναυτικού τουρισμού στη Μεσόγειο στον τομέα του yachting με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες του δικτύου και αποκλειστικά προνόμια στις τέσσερις Μαρίνες-μέλη.
Όσον αφορά στην λειτουργία των εγκαταστάσεων και τον ελλιμενισμό των σκαφών έχει γίνει προσπάθεια και συμφωνία στο πλαίσιο εύρεσης εναλλακτικών πηγών πράσινης ενέργειας µε σκοπό το μηδενικό αποτύπωμα ρύπανσης Εξίσου σημαντική είναι η εξαγωγή γνώσης και τεχνογνωσίας μεταξύ του προσωπικού των μαρίνων του δικτύου, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους ίδιους τους οργανισμούς όσο και για τους τελικούς χρήστες των υπηρεσιών.

Ο κ. Βασίλειος Πολίτης εκ μέρους της μαρίνας Πέδι της Σύμης (FYLY YACHTING/MSI HELLAS) ανέφερε ότι «η υλοποίηση της ιδέας έγινε μέσα σε 30 μέρες. Επειδή αρκετοί Κύπριοι επισκέπτονταν τη Ρόδο, τη Σύμη και την Κω σκεφτήκαμε πως έπρεπε οι μαρίνες να έχουν μια συνεργασία μεταξύ τους, ενώ στη συνέχεια προστέθηκε και η μαρίνα Αγίας Νάπας. Ανέφερε ακόμα ότι «έχουμε δεχτεί πάρα πολλές αιτήσεις από άλλες μαρίνες για να μπουν στο συγκεκριμένο δίκτυο», ενώ εκ μέρους της μαρίνας Ρόδου ο Χριστόφορος Χαρίσης ευχήθηκε «μια πολύ καλή και δημιουργική συνεργασία» και πρόσθεσε ότι «τα σκάφη είναι σχεδιασμένα για να κινούνται οπότε ένα καλό δίκτυο μαρίνων με καλές υπηρεσίες και ελκυστικούς προορισμούς, είναι κάτι που όλοι οι ιδιοκτήτες κα διαχειριστές σκαφών αναμένουν από μας. Ο κ. Δρόσος Αντώνιος εκ μέρους της μαρίνας της Κω, χαρακτήρισε «κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή την μαρίνα Αγίας Νάπας και οδηγό για όλες τις μαρίνες, όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου, αφού έχει πάρει τα εύσημα και διθυραμβικά σχόλια από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της». Από την πλευρά του ο Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας Κώστας Φυτιρης χαρακτήρισε «σημαντική μέρα τη σημερινή για τον ναυτικό τουρισμό, καθώς «Τέσσερις μαρίνες σε μερικούς από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, Κύπρο, Ρόδο, Σύμη και Κω, ενώνουμε δυνάμεις με κύριο στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών μας σε όλα τα επίπεδα και την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού που αποτελεί έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την οικονομία Ελλάδας και Κύπρου».